Bedrijf starten

Bedrijf starten

 

Gefeliciteerd, u gaat een bedrijf starten, maar hoe en in welke vorm, en wie helpt u daarbij?

Welke rechtsvorm?

Voor uw bedrijf dient u een rechtsvorm te kiezen. Er bestaan twee soorten rechtsvormen, namelijk met- en zonder rechtspersoonlijkheid. De keuze is met name van belang voor de vraag wie er aansprakelijk is voor de schulden van de onderneming alsmede voor de fiscale behandeling van de onderneming. Daarnaast spelen de volgende factoren een rol: start u alléén of samen met iemand, welke omzet verwacht u en welke toekomstverwachtingen heeft u.

Hoe is de aansprakelijkheid geregeld?

Rechtsvormen waarbij u slechts aansprakelijk bent voor het door u geïnvesteerde vermogen: de besloten vennootschap, de naamloze vennootschap, de vereniging en de stichting.

Rechtsvormen waarbij u met uw gehele privé-vermogen aansprakelijk bent: de eenmanszaak, de maatschap, de vennootschap onder firma, de commanditaire vennootschap.

Hoe werkt het fiscaal?

Als u een eenmanszaak of een vof/maatschap start betaalt u inkomstenbelasting over de winst en heeft u recht op belastingvoordelen zoals zelfstandigenaftrek. Een besloten vennootschap betaalt  vennootschapsbelasting over de winst, welke tarief lager ligt dan in de inkomstenbelasting. Een directeur-groot-aandeelhouder (DGA) betaald ook inkomstenbelasting over zijn loon.

Wat kan een notaris voor u doen?

Een notaris kan u informeren over welke vorm (bv, vof, maatschap) u uw onderneming kan drijven en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen of een vrijblijvende afspraak maken.

Wij vertellen je graag meer!

Afspraak, telefonische offerte of meer informatie?
0599 23 77 10