Trouwen / Geregistreerd Partnerschap

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is een regeling die veel lijkt op een huwelijk en beide wettelijke regelingen zijn grotendeels gelijkwaardig aan elkaar. Het sluiten van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap moet plaatsvinden ten overstaan van een ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente. In de wet staan voor beide regelingen een set met regels en gevolgen.

Wat zijn de gevolgen?

Bij het aangaan van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap ontstond er voor 1 januari 2018 een algehele gemeenschap van goederen. Alle bezittingen verkregen voor of tijdens het huwelijk zijn van u en uw partner gezamenlijk. Is/wordt het huwelijk of geregistreerd partnerschap na 1 januari 2018 gesloten, dan is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. De bezittingen die voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap van uw alleen waren, blijven van uw alleen. Erfenissen en schenkingen die u ontvangt tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap blijven van degene wie ze ontvangt.

Administratie

Echtgenoten die onder het nieuwe wettelijk stelsel trouwen, moeten nu een goede administratie bijhouden. Het is namelijk van belang dat ook aan het einde van het huwelijk nog kan worden vastgesteld welk vermogen van ieder van de echtgenoten privé is en wat er tot de gemeenschap van goederen behoort. Als een echtgenoot niet meer kan aantonen dat een bepaald goed van hem/haar privé is, wordt dit goed geacht gemeenschappelijk te zijn.

Wanneer moet ik voorwaarden maken?

Er kunnen verschillende redenen zijn om huwelijksvoorwaarden te maken. Daarbij kan gedacht worden aan het buiten de deur houden van eventuele schuldeisers als één van de echtgenoten bijvoorbeeld een onderneming drijft.

Welke voorwaarden kan ik maken?

Door het maken van huwelijkse voorwaarden kunt u afwijken van de beperkte dan wel de algehele gemeenschap van goederen. Deze afwijking kan groot of klein zijn, maar in principe bent u vrij in hoe u uw voorwaarden wilt opstellen. Voor verdere vragen over wat handig is om op te nemen in uw voorwaarden kunt u altijd vrijblijvend een afspraak maken bij ons op kantoor.

Wanneer moet ik voorwaarden maken?

Indien u van plan bent te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan moeten uw voorwaarden getekend zijn voordat u elkaar het jawoord geeft. Als de voorwaarden namelijk niet voor dat moment zijn getekend, ontstaat er een algehele gemeenschap van goederen.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen of een vrijblijvende afspraak maken.

Wij vertellen je graag meer!

Afspraak, telefonische offerte of meer informatie?