Trouwen / Geregistreerd Partnerschap

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is een regeling die veel lijkt op een huwelijk en beide wettelijke regelingen zijn grotendeels gelijkwaardig aan elkaar. Het sluiten van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap moet plaatsvinden ten overstaan van een ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente. In de wet staan voor beide regelingen een set met regels en gevolgen.

Wat zijn de gevolgen?

Bij het aangaan van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap ontstond er voor 1 januari 2018 een algehele gemeenschap van goederen. Alle spullen verkregen voor of tijdens het huwelijk zijn van u en uw partner samen. Is/wordt het huwelijk na 1 januari 2018 gesloten, dan is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Alleen de spullen die voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u alleen waren, blijven van u alleen. Erfenissen en schenkingen blijven onder de nieuwe regeling ook van u alleen.

Administratie

Echtgenoten die onder het nieuwe wettelijk stelsel trouwen, moeten nu een goede administratie bijhouden. Het is namelijk van belang dat ook aan het einde van het huwelijk nog kan worden vastgesteld welk vermogen van ieder van de echtgenoten privé is en wat er tot de gemeenschap van goederen behoort. Als een echtgenoot niet meer kan aantonen dat een bepaald goed van hem/haar privé is, wordt dit goed geacht gemeenschappelijk te zijn.

Wanneer moet ik voorwaarden maken?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het opstellen van huwelijkse voorwaarden niet meer nodig is. Of dit correct is, verschilt van geval tot geval. De wettelijke regeling kent een aantal bijzonderheden. Dit geldt bijvoorbeeld voor het geval één van de echtgenoten extra geld heeft gestoken in een woning welke voor het huwelijk al gemeenschappelijk was. Ook bij een onderneming blijft het raadzaam voorwaarden te maken. Vooral indien echtgenoten geen vermogen met elkaar willen delen dienen en voorwaarden gemaakt te worden.

Wanneer moet ik voorwaarden maken?

Er kunnen verschillende redenen zijn om huwelijksvoorwaarden te maken. Daarbij kan gedacht worden aan het buiten de deur houden van eventuele schuldeisers als één van de echtgenoten bijvoorbeeld een onderneming drijft. Voorts kan het voorkomen dat de vermogens van beide echtgenoten niet gelijk zijn en het uw wens is om dit bij een eventuele echtscheiding zo te houden.

Welke voorwaarden kan ik maken?

Door het maken van huwelijkse voorwaarden kunt u afwijken van de gemeenschap van goederen. Deze afwijking kan groot of klein zijn, maar in principe bent u vrij in hoe u uw voorwaarden wilt opstellen. Voor verdere vragen over wat handig is om op te nemen in uw voorwaarden kunt u altijd vrijblijvend een afspraak maken bij ons op kantoor.

Wanneer moet ik voorwaarden maken?

Indien u van plan bent te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan moeten uw voorwaarden getekend zijn voordat u elkaar het jawoord geeft. Als de voorwaarden namelijk niet voor dat moment zijn getekend, ontstaat er een algehele gemeenschap van goederen.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen of een vrijblijvende afspraak maken.

Wij vertellen je graag meer!

Afspraak, telefonische offerte of meer informatie?
0599 23 77 10