Zakelijk onroerend goed

Kopen of huren?

U zoekt een bedrijfspand maar twijfelt tussen kopen of huren. Op welke zaken moet u letten bij het kopen van een bedrijfspand, welke afwegingen dient u te maken? Het is raadzaam om goed na te denken voordat u een definitieve keuze maakt voor huren of kopen. Een notaris kan u hierbij bij uitstek informeren.

Kopen?

Bij het kopen van een bedrijfsruimte wordt er direct geïnvesteerd in het bedrijf. Dikwijls is kopen bovendien voordeliger dan huren. Vaak zijn de maandlasten van een zakelijke hypotheek lager dan wat u zakelijk gezien op maandbasis aan huur zou betalen. Een derde voordeel is dat u kunt afschrijven op een zakelijk pand.

Huren?

Kopen hoeft dit niet altijd het meest aantrekkelijk te zijn. Er is minder flexibiliteit dan bij huren. Door te kopen is het soms bijna direct noodzakelijk om op deze locatie jarenlang te blijven zitten om de aanschafkosten kwijt te raken.

Financiën

Kopen is een momentopname. Wat zijn de hypotheekkosten op dat moment? En de huurprijzen? De aankoopkosten die komen kijken bij het kopen van een bedrijfsruimte, zoals makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelastingen en BTW worden bij de koopsom van het bedrijfspand opgeteld. Deze mogen niet in een keer worden afgetrokken maar moeten periodiek worden afgeschreven.

Wel of géén BTW

De levering van een bedrijfsruimte dat langer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen is vrijgesteld van BTW. Een nieuwe bedrijfsruimte of bouwterrein is wel belast met BTW. Ook kan er in overeenstemming worden gekozen voor een met BTW belaste levering. Dit is echter alleen mogelijk als 90% via voorbelasting kan worden verrekend. Verder is het niet mogelijk indien het hele bedrijf wordt verkocht, of indien de verkoper valt onder de landbouwregeling.

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een bedrijfsruimte is 10,4% overdrachtsbelasting verschuldigd. Deze belasting is niet aftrekbaar als kosten voor de onderneming, maar kan wel bij de waarde van de bedrijfsruimte worden opgeteld waarop vervolgens kan worden afgeschreven. Indien er BTW is verschuldigd (of geopteerd), kan soms een vrijstelling voor overdrachtsbelasting worden gevraagd.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen of een vrijblijvende afspraak maken.

Wij vertellen je graag meer!

Afspraak, telefonische offerte of meer informatie?