Testamenten

Heb ik een testament nodig?

Een testament is niet altijd nodig. Als u geen testament heeft, bepaalt de wet voor u wie uw erfgenamen zijn. Indien u bijvoorbeeld gehuwd bent en kinderen heeft, betekent dit dat bij uw overlijden uw echtgeno(o)t(e) en kinderen uw erfgenamen zijn. De langstlevende wordt eigenaar van de nalatenschap en uw kinderen verkrijgen hun erfdeel in de vorm van een vordering in geld die echter niet eerder dan bij het overlijden van de langstlevende. De regeling die de wet voorschrijft is dan wellicht voor u toereikend.

Ongehuwde partners erven op grond van de wet echter niet van elkaar. In dat geval erven op grond van de wet uw ouders en broers en zussen. Is het uw wens om uw partner te laten erven dan zult u een testament moeten opmaken.

Past de wettelijke regeling bij u?

Indien u gehuwd bent en kinderen heeft, geeft de wet u een basisregeling. Deze basis-regeling kan prima bij u passen, maar kan ook op bepaalde punten ook aan uw wensen moeten worden aangepast of aangevuld. Een testament kan derhalve ook de wettelijke regeling in stand houden met de door u in uw testament opgenomen aanpassingen of wijzigingen.

Vermogenstoets

De wettelijke regeling geeft aan dat de vorderingen van uw kinderen op hun langstlevende ouder niet eerder opeisbaar zijn dan bij het overlijden of het faillissement van de langstlevende. Alleen door het opmaken van een testament kunt u bepalen dat de vorderingen van uw kinderen tevens opeisbaar zijn bij uw intrek in een verzorgingstehuis waarbij een vermogenstoets van toepassing is. Op deze manier kunt u voorkomen dat u de erfdelen van de kinderen moet opeten.

Hoe wordt mijn nalatenschap belast?

Middels uw testament heeft u ook invloed op hoe uw nalatenschap wordt belast. Zo kan het voorkomen dat u op grond van de wettelijke regeling erfbelasting verschuldigd bent en met een testament niet.

Is mijn testament nog geldig/up to date?

Indien u in het verleden een testament heeft gemaakt, blijft dit testament voor u van toepassing ook al wordt de wetgeving gewijzigd. Het is echter aan te bevelen om na te laten kijken of uw testament nog de gewenste gevolgen heeft. Door veranderingen in het erfrecht en erfbelasting is er ten opzichte van de langstlevende meer mogelijk dan in het verleden en is het wellicht verstandig om uw testament daarop aan te passen. Ook kan een testament door wijzigingen in de erfbelasting minder voordelig uitpakken dan voorheen.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen of een vrijblijvende afspraak maken.

Wij vertellen je graag meer!

Afspraak, telefonische offerte of meer informatie?
0599 23 77 10