Huis huren / verhuren

Kunt  u uw woning verhuren?

U kunt uw woning altijd verhuren, maar u bent dan wel aan zeer complexe wetgeving gebonden. Er zijn wetten en regels met betrekking tot onder andere huurbescherming, huurprijzen, opzeggen, huurverhoging en ontbinding welke zijn vastgesteld door zowel de overheid als op gemeentelijk niveau.

Heeft het fiscale gevolgen?

Het verhuren van uw woning heeft ook fiscale gevolgen. Zodra de woning niet meer uw hoofdverblijf is, vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek (behoudens tijdelijke verhuur onder bepaalde voorwaarden).

Wie maakt de huurovereenkomst?

Samen met de huurder kunt u afspraken maken over de huur van de woning/appartement/etage of kamer. Deze overeenkomst kunt u zelf maken, maar in verband met de complexe wetgeving is het aan te raden de huurovereenkomst door een deskundige te laten opstellen. U kunt hiervoor een notaris inschakelen.

Is tijdelijke verhuur mogelijk?

Bij tijdelijke verhuur van uw eigen woning zijn er 2 situaties mogelijk: tijdelijke verhuur van uw oude woning die te koop staat of tijdelijke verhuur van uw woning die niet te koop staat. De fiscale consequenties zijn verschillend en ingrijpend. Ook dient u altijd toestemming te vragen van de Bank en een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

U kunt sinds 1 januari 2010 uw te koop staande woning makkelijker tijdelijk verhuren. Gedurende de periode dat u de woning verhuurt, valt deze in box 3 en heeft u geen recht op renteaftrek. Mocht de woning echter daarna weer leeg in de verkoop komen, dan kunt u onder omstandigheden weer renteaftrek claimen. Dat is het geval als u op grond van de oorspronkelijke verhuisregeling en de bijbehorende termijnen nog recht zou hebben op renteaftrek.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen of een vrijblijvende afspraak maken.

Wij vertellen je graag meer!

Afspraak, telefonische offerte of meer informatie?
0599 23 77 10